marți, 17 iunie 2014

Artesana - lactate naturale si sanatoase

Eu si familia mea suntem mari consumatori de lactate (ma rog, la fel cum suntem mari consumatori de fructe si legume si consumatori medii de cereale si carne - pe scurt, mancam mult :). Copiii mananca o gramada de branze-branzici-iaurturi si in general tot ce se poate face din lapte (mai putin laptele in sine pe care nu il vrea nimeni - ceea ce nu e rau, sunt zvonuri ca e greu de digerat). Motiv pentru care am vesnic problema sursei lor, nu-mi plac produsele mass-market (execptand iaurtul grecesc de la Olympus) si la Campulung nu ajung mereu sa aduc branzeturi.

Acum un an descoperisem produsele Artesana, o mica fabrica din Tecuci care face niste produse dementiale din lapte de capra, oaie si vaca. Initial m-am gandit sa le aduc la BioBunatati, dupa care am renuntat la ideea de cos saptamanal de produse proaspete pentru ca logistica este foarte complicata si nerentabila daca nu esti tu direct producatorul. In Bucuresti ei vin la targul de la Agronomie, eu acolo nu ajung decat daca ma teleporteaza cineva.

Asa ca am fost foarte fericita sa gasesc o parte din produsele lor la Cora (dar se gasesc si la Auchan si Carrefour). Deocamdata au sana, kefir, iaurt de vaca,oaie si capra si diverse specialitati de branza cremoasa. Kefirul mi se pare senzational, nu are nicio legatura cu gustul aceluiasi produs de la producatorii mari. Oamenii sunt specialisti in produse din lapte de capra, care sunt minunate, atat ca nu se gasesc decat de primavara pana toamna, in sezonul in care au caprele lapte (eu ma intreb mereu de unde e piata plina de lapte de capra in miezul iernii).

Preturile sunt, zic eu, ok, ceva mai mari decat la produsele mass-market, insa accesibile. De exemplu: kefir si sana de capra/oaie 4,1 lei, kefir vaca 3,3 lei, iaurt capra/oaie 4 lei, iaurt vaca 3 lei, branza cremoasa capra 14,4 lei (asta mi se pare scumpa). Preturile sunt cele din Cora.
Iaurturile sunt ambalate in borcane de sticla, ceea ce le face usor de consumat in mai multe zile.

Pana una alta eu ma bucur ca produsele micilor producatori ajung in hipermarketuri, sa speram ca si rezista acolo, pentru ca nu sunt sigura in ce cantitate se vand. Cei de la La Colline si Rupi, care au exclusiv produse de capra, apar si dispar permanent din Cora si Mega Image.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu